Hårdslöjdsträff på Seskarö 2-4 september 2022

Första helgen i september 2-4/9 bjuder vi in till slöjdhelg på Seskarö, vi håller till på lägergården 27 km sydost om Haparanda. Under dagarna slöjdar vi tillsammans med skickliga slöjdare och hantverkare, kursmomenten passar både för nybörjare men även för dig som har erfarenhet av att arbeta med hårdslöjd sedan tidigare. 

Helgens slöjdkurser leds av:

Bengt-Erik Nilsson, bildhuggare, motorsågsskulptör och förgyllare ifrån Umeå.
Molly Sjöstam, slöjdare som är boende i Gräsmyr, Västerbotten med fokus på karvsnitt och måleri.

Helena Åberg, slöjdare från Stigtomta, Nyköping kommun. Helena har specialiserat sig på klyvning av svep och brädor, speciellt i furu.
Thomas Distler, båtbyggare från Umeå som kommer att föreläsa om båtbygge och hantverkstekniker på gammalt vis. 

Helgen är uppdelad så att alla deltagare får en kursdag tillsammans med respektive ledare samt en gemensam kvällsföreläsning som hålls av Thomas Distler. Läs mer om våra kursledare längre ner på sidan!

Under helgen kommer det också finnas tid till att samtala om hur vi i Norrbotten kan bygga upp ett nätverk för utövare inom hårdslöjd framgent. Vi diskuterar förutsättningslöst om hur ett nätverk kan byggas upp och på sikt skapa bättre förutsättningar och främja hårdslöjdsaktiviteter och hårdslöjdsutövare i Norrbotten. Vilka målsättningar och vilket syfte ett nätverk kan komma att få utifrån de önskemål och behov som finns i länet.

Kursinformation:

Datum: Fredag 2/9 - 4/9 (Reser du långväga och önskar boende redan från torsdag så ange det i anmälan)

Tid: Start 09.00 på fredag-söndag eftermiddag.  
(Exakt tid och schema kommer längre fram)

Kostnad: 950 kr per person. Avbokning sker senast 2 veckor innan kursstart (19/8). Vid senare avbokning debiteras full avgift.

Boende: Vi bor i delade stugor på Seskarös lägergård. Eget sänglinne medtages, kudde och täcke finns på plats. Mer information om Seskarös lägergård hittar du här:
https://www.svenskakyrkan.se/haparanda/seskaro-lagergard

Mat: Frukost, fika, lunch och middag ingår. Det finns även fullt utrustat kök att tillgå.

Anmälningsinformation:

Begränsat antal platser. Deltagare från Norrbotten har förtur vid anmälan. Observera att du endast kan anmäla dig för att delta under hela helgen, ej till enskilda kurser.

Anmäl dig till: hantverk.norrbotten@gmail.com och uppge:

-Namn:
-Adress:
-Telefon:
-Eventuell specialkost:
-Önskar boende antal nätter:
 Är ni ett sällskap, ange gärna vem/vilka du önskar dela stuga med.

Efter anmälan får du ett bekräftelse-mejl. Notera att det kan komma att dröja tills nästa arbetsdag då detta inte sker automatiskt.


Lär känna helgens kursledare:

Bildhuggeri med Bengt-Erik Nilsson

Bengt-Erik Nilsson är träbildhuggare, förgyllare och motorsågsskulptör. Han är ofta anlitad för restaureringar av kulturhistoriskt värdefulla föremål med högt bevarandevärde.
Bengt-Erik är verksam i Umeå men bedriver bildhuggeri och karvsnittskurser och utbildningar över hela landet.

Kursmoment
Under en dag med Bengt-Erik kommer du att lära dig grunderna i träskärning med hjälp av bildhuggarverktyg.
Allra först en övning att skära från vänster och höger håll, konvext och konkavt för att sedan övergå till blomma med blad och knopp. Därefter en designad smörkniv anpassad efter träets fiberriktning och avslutningsvis skärning av ett pannunderlägg i keltisk stil med enkel dekor.

Mönsterskärning och slöjdmåleri med Molly Sjöstam

Kursledaren Molly Sjöstam är född och uppvuxen på Umedalen i Umeå, Västerbotten, men bor nu i ett litet torp i Gräsmyr.
Efter tre år på Vindelns folkhögskola började Molly arbeta som slöjdare och driver företaget Slöjd-Molly. Hon visar upp delar av sitt fantasifulla och färgsprakande skapande på instagramkontot: slojdarmolly

Kursmoment
Under dagen tillsammans med Molly Sjöstam får du får du lära känna karvsnittskniven och annat vasst. Du får även testa på hur du kan skär svängda former och får en genomgång på hur du kan skapa tredimensionella effekter. Molly kommer också visa hur du kan måla dina alster på bästa sätt och bland annat visa hur du kan måla med skuggor. Alla deltagarna får ett kompendium med instruktioner för dagens olika moment.

Foto: Tomas Karlsson

Klyva spån och basa svep med Helena Åberg

Helena är slöjdare, projektledare och före detta hemslöjdskonsulent i Sörmland. Hon har specialiserat sig på klyvning och svep och brädor, speciellt i furu. 2008 skrev hon masteruppsatsen Att utforska historisk slöjdkunskap genom klyvning och svepteknik vis Göteborgs universitet.

Kursmoment
Under dagen tillsammans med Helena Åberg får du testa att klyva fram spån och tunna brädor ur raka furor och furuämnen med hjälp av spräckjärn, kilar och handkraft. Där efter får du bearbeta dem till jämna svepämnen med bandkniv och skave. Vi basar det med hjälp av vattenånga och böjer svepen runt en mall till väggen på en svepask eller bricka. Vi kommer att titta på bottenkonstruktioner och du får möjlighet att sy olika rotsömmar.

Foto: Mikael Rutberg

Föreläsning: Båtbygge och hantverkstekniker på gammalt vis med Thomas Distler

Thomas Distler är verksam i Umeå och bygger båtar i trä. Virket till båtarna hämtar han direkt från skogen. Under helger får vi lyssna på en föreläsning om båtbygge och hantverkstekniker på gammalt vis.


Vid frågor eller funderingar kontakta: Linnea Nilsson, konsulent för slöjd och hantverk Region Norrbotten.
Mejl: hantverk.norrbotten@gmail.com
Telefon: 073-059 12 20

Helgen arrangeras av konsulenterna för slöjd och hantverk, Region Norrbotten i samarbete med Peter Karbin, Träkraft