Unga händer - Stipendium 2022

Länshemslöjdskonsulenten i Region Norrbotten utlyste i våras tillsammans med projektet Formstark Norrbotten ett 'Unga händer'-stipendium. Stipendiet är på 35 000kr för att genomföra en studie eller ett projekt inom slöjd, konsthantverk eller formgivning och de uttagna erbjuds även en mentor under projekttiden.

Emmelie Stuge

Jag heter Emmelie, är 34år gammal och bor i Jokkmokk, eller rättare sagt lite utanför i en by som heter Vaikijaur. Jag har en sambo, 2 barn, 3 getter, 12 höns,  ett kreativt sinne och ständigt en ny idé på gång i mitt skissblock! Yrkesmässigt skulle jag presentera mig som en designer med förkärlek för norra Sverige,  lite galna idéer och intresse för utveckling i Norrbotten (och som just startat eget!). Jag gillar att arbeta med motiv från norrländsk natur och att kombinera dessa med texter som har glimten i ögat.

Mitt projekt kommer handla om grafisk formgivning av målarböcker för barn från våra fyra stora nationalparker i världsarvet Laponia: Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus. Tanken är att böckerna ska locka en till att resa och se platser i Norrbotten och kunna visa upp vårt fantastiska län på ett nytt sätt. Häng gärna på i någon av mina konton och följ med i processen!  

Kontaktinformation:

Facebook: https://www.facebook.com/Backdesign.se

Instagram: https://www.instagram.com/backdesign.se/

Webb:  https://www.backdesign.se/

Petronella Edlund

Petronella Edlund, konsthantverkare och skulptör bosatt i Arjeplog, Norrbotten.

”Utöver min passion att experimentera med olika material och former så har jag även en lika stor passion för en levande landsbygd. Därför ämnas mitt kommande projekt att på mitt sätt försöka gestalta och levandegöra den bygd jag bor i lite extra.

 

Min idé och tanke är att göra detta genom att skapa en konstinstallation som innefattar ett antal skulpturer. Exakt vad det kommer att bli vet jag inte ännu, men det ska bli spännande att använda den här projekttiden för att arbeta fram det.”


IG: Petronellaedlund.art

Isak Pirak

”Hej!

Mitt namn är Isak Pirak och är 26 år och uppvuxen  och verksam i Jokkmokk. Jag är en duojar/hantverkare i traditionell samiskt konsthantverk. Jag är av en släkt som har en lång tradition av duodji, då både min far och farfar arbetat med detta hantverk. Min farfar Lars Pirak var en framgångsrik slöjdare och konstnär och livnärde sig enbart på sina händer och är min stora inspiration till mitt skapande.

 

Jag arbetar främst i materialerna trä och horn men använder även materialer såsom stål, silver, skinn och läder. Mitt kommande projekt kommer handla om konstverket stuorra niibi som översätter till storkniv men även kallad för huggare, den kniven är traditionell för dom nordligare samerna och har en klyvt dohppo/slire i 4 delar av 2 horn vilket gör den tekniskt svår att få ihop, det alstret kan verkligen pröva en skicklighet och förståelse för hornet.

 

Mitt mål med projektet kommer vara att ha en färdig produkt men även endel historisk information kring detta alster och hur den görs i grundare form.”