Formstark Norrbottens produktkatalog, volym 1


Med den här katalogen vill vi visa upp den spännvidd av konsthantverk, slöjd och design som finns i Norrbotten. Vi vill med denna katalog bidra med mer formgivning från Norrbotten till resten av landet, men även inom regionen.

Vi har med denna katalog kunnat lyfta fram en del av alla de formutövare som verkar i Norrbotten. Vi hoppas ni kommer att gilla det ni ser och att ni fortsätter att botanisera och finner än fler formgivare i länet som ni tycker om. Urvalet till katalogen har gjorts genom ett open call där formgivare från länet har fått ansöka om att vara med. Efter det har en jury bestående av representanter från projektets styrgrupp valt ut de som medverkar i katalogen. Vår målsättning är att Produktkatalog volym 1 är den första av flera och att vi med tiden kan presentera än fler formutövare från Norrbottens län. 

Att handla lokalt och närproducerat är hållbart, att vi värdesätter föremål som är gjorda av handen, att vi mår bra av vackra ting runt omkring oss. Vår förhoppning är att vi med denna katalog ska kunna bidra till allt detta.


Fotograf: Simon Eliasson

Ljusstakar i metall, 2020 

Lotta Lampa (@studiolottalampa)

Akka, väggbonad

Isabelle Norman Sällström (@isaform)

Unika rostfria vaser

Lotta Lampa (@studiolottalampa)

Norrbotten & Domherre, bricka

Johanna Borgenstål (@j.borgenstal_arts)

Norrut, te-/kaffekopp, 2021

Pia Schmaltz (@piaschmaltz_konsthantverk)

Tornedalsbuketten, poster

Carina Kero Esberg (@carinasteckningar)

Kåsa

Mokk (@mokksweden)

 

Keramik, stengods, 2021

Lenita Andersson (@anderssonlenita)

 

Whiskykåsa

Linda Isaksson (@hetahyttan)

 

Norden, set med ugnsvante och kökshandduk

Isabell Norman Sällström (@isaform)

"Hevonen - Häst...", bricka

Gunnel Tjäder (@gunneltjader.kiruna)

Kopp och fat, kavlat stengods

Ulrika Lundmark (@karinulrikart)

Halster, karlottunderlägg

Eva Hagström (@hagstrom.eva)

Káffavuossa, kaffepåse

Lena Viltok (@lenaviltok)

Tennarmband

Ann Jonsson (@arctic.edge)

Taiga, ljuslykta

Mokk (@mokksweden)

Lepus timidus, skulptur, 2021
Salthare, 2021

Lotta Kvist (@hare.i.am)

Presentation av deltagare:

MOKK (@mokksweden)

”Mokk AB, är ett litet familjeföretag som jobbar med keramik av alla slag. Vi formger och kreerar i stort sett allt inom keramik, allt från små tvålfat till hela uppsättningar serviser både för privata och företag. Oftast inspireras vi av den underbara naturen vi har här i Norrbotten.”

 

Mokk

E-post: mokksweden@gmail.com

Instagram: @mokksweden

Facebook: /mokksweden

Hemsida: www.mokksweden.se

Porträttbild: Petra Älvstrand (@fotografpetra)

LOTTA KVIST (@hare.i.am)

”Jag drivs av lusten att skapa i lera. Att forma leran till sofistikerade strama, strikta former, eller organiskt runda. Formen ska framhäva glasyren och glasyren får framhäva formen, är alltid en utmaning. Strävan att finna balans mellan dessa två, är målet med mina keramiska objekt. Ibland växlar jag över till det skulpturala, och ofta hoppar en hare fram.”

 

Lotta Kvist Art

E-post: lkvist.art@gmail.com

Instagram: @hare.i.am

Hemsida: www.lottakvistart.com

Porträttbild: Privat

ANN JONSSON (@arctic.edge)

”Jag har tillverkat tenntrådsarmband i drygt 10 år, tidigare som en fritidssysselsättning men numera i större skala. Jag utgår från traditionell teknik och material men föredrar att arbeta med design av breda armband. De större ytorna ger möjligheter att utveckla nya mönster i modern design. I vissa armband inkluderar jag även lax- och sälskinn.”

 

Arctic Edge

E-post: ann@arcticedge.se

Instagram: @arctic.edge

Porträttbild: Privat

 

ISAFORM (@isaform) 

”Isabelle Norman Sällström är en frilansande formgivare, mönsterskapare och illustratör från Piteå. Hennes stil brukar beskrivas som lekfull, humoristisk och med retrovibb. Isa har under sitt egna varumärke Isa Form sedan -06 skapat produkter som prints, emaljmuggar och kimonos. Hon har också frilansat internationellt och lokalt till företag som Unicef, Spotlight, Spira Sweden och Stora Nolia. Hennes mönster har förvandlats till allt från barnkläder, lekmattor, tandborstar och porslin.”

 

IsaForm

E-post: info@isa.nu

Instagram: @isaform

Facebook: /isaform

Hemsida: www.isa.nu

Porträttbild: Maria Fäldt

PIA SCHMALTZ (@piaschmaltz_konsthantverk)

“Jag arbetar som konsthantverkare, formgivare och konstnär och driver min egen keramikverkstad och butik på Västra Hamnholmen i Luleå. Framför allt skapar jag bruksgods till köket och det dukade bordet, men även unika föremål att inreda hem och arbetsplats med. Stengodsleran är mitt material. Allt är handgjort med stor kärlek till och respekt för material, design och färg.”

 

Pia Schmaltz

E-post: info@piaschmaltz.se

Instagram: @piaschmaltz_konsthantverk

Facebook: /piaschmaltzkonsthantverk

Hemsida: www.piaschmaltz.se 

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)

LENA VILTOK (@lenaviltok)

“Bor och verkar i Jokkmokk sedan lång tid men är ursprungligen från Gällivare och norra sidan av Storlule sjösystem. Jag har haft duodje/samiskt hantverk som liv och levebröd sedan barnsben och tilldelades Mästarbrev inom detta 2016. Jag har alltid haft behov av att skapa i olika former men återvänder alltid till duodje, ett arv som ligger mig varmt om hjärtat. Jag inspireras mycket av gamla duodje-föremål, materialen jag arbetar i och markerna jag lever på. Mitt skapande är trygghet och frihet för mig!”

Lena Viltok

E-post: lenaviltok@gmail.com

Instagram: @lenaviltok 

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)
 

LINDA ISAKSSON (@hetahyttan)

“Heta hyttan är ett ekologiskt glasbruk som arbetar med energibesparing och hållbara material. Allt glas tillverkas med konstnärlig ömhet i kombination med industrimässig noggrannhet och 2000 år gamla arbetsmetoder i miljövänlig återvunnen kristall.

 

Glasblåsning är ett utdöende yrke numera titulerat som skrå och ersatt av automatiserade processer. Det är en fröjd att leva och verka för hantverkets bevarande i min hemregion Norrbotten. De former som växer fram harmonierar med den miljö jag lever i. Man anar ofta laven, träden, havet, djuren och den ogreppbara stämningen. Det är enkelt och avskalat, bara det viktigaste för höras och synas.”

 

Heta Hyttan Glasbruk

E-post: linda@hetahyttan.se

Instagram: @hetahyttan

Facebook: /HetaHyttan

Hemsida: www.hetahyttan.se 

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)

EVA HAGSTRÖM (@hagstrom.eva)

“Jag har jobbat som heltidskonstnär hela mitt liv. Helst av allt väver jag bildväv i en upprättstående gobeläng-vävstol. Från min ateljé ser jag ut över inloppet till Norrbottens nordligaste hamn. Jag gör gestaltningsuppdrag, kyrklig textil, broderi, textiltryck, design till bruksprodukter m.m. 2017 – 2020 vävde jag 14 st kyrkliga textilier till Norsjö kyrka i Västerbotten. Många grupper har besökt ateljén och fått se vävar komma till och höra berättelsen om när, hur, till vad och varför de gjorts.”

 

Eva Hagström

E-post: evahagstrom543@gmail.com

Instagram: @hagstrom.eva

Hemsida: www.eva-hagstrom.nu 

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)

JOHANNA BORGENSTÅL (@j.borgenstalarts)

”Johanna Borgenstål, konstnär som ursprungligen kommer från en och nu lever och verkar i en annan liten by i Norrbotten. Mycket av min inspiration kommer från den norrbottniska naturen, floran och faunan, men inte sällan vandrar tankarna iväg och hela planeten Jorden samt andra delar av universum kan bli inblandade. Mitt skapande tar sig mestadels uttryck i akryl/oljemålningar men även två och tredimensionella verk i andra, gärna återanvända, material tex metall, textil, glas, papper m.m.”

 

Johanna Borgenstål

E-post: j.borgenstal@gmail.com

Instagram: @j.borgenstal_arts

Facebook: /j.borgenstalarts

Hemsida: www.johannaborgenstal.com

Porträttbild: Privat

 

LOTTA LAMPA (@studiolottalampa)

”Lotta Lampa (f. 1981) designer och konstnär baserad i Kalix, Norrbotten. Genom hennes arbete utforskar hon förbehållslöst normativa förhållningssätt och förväntningar på utövare och materialitet. Lampas intuitiva sätt att uttrycka sig på ger hennes arbete en direkt men samtidigt omsorgsfullt utformad estetik som speglar hennes omgivning och bakgrund på nyskapande och oväntade sätt. Hennes uttryck skapar en unik association mellan det lokalt subkulturella och internationellt storskaliga.

 

Med starka former, material och färgval finns en vågad lekfullhet i allt från Lampas bruksföremål till konstverk. Genom ett kontrastrikt uttryck och med känsla för proportioner och detaljer skildrar hon det vackra genom en imperfekt råhet som lockar till att betrakta hennes verk närmre.”

 

Lotta Lampa

E-post: lottalampa@gmail.com

Instagram: @studiolottalampa

Hemsida: www.lottalampa.se

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)

GUNNEL TJÄDER (@gunneltjader.kiruna)

”Ulltryck med arktisk inspiration, formgivning av hantverk i renskinn och Tornedalens allmogemåleri är grunden i min verksamhet. Jag arbetar med hela processen från design till färdig produkt inom mitt skapande. Det ger små serier av hantverksprodukter, ofta olika slags väskor eller konstverk. Inom allmoge- och dekorationsmåleriet jobbar jag mest med beställningsmåleri direkt mot kund. Det är oftast privatkunder som önskar få möbler målade. Det är traditionellt måleri med handblandade linoljefärger och frihandsmålade dekorer. Jag har mina rötter i byn Kitkiöjoki i norra Tornedalen så det tornedalska allmogemåleriet ligger mig varmt om hjärtat.”

 

Gunnel Tjäder

E-post: g.tjader@telia.com

Instagram: @gunneltjader.kiruna

Facebook: /gunneltjader.kiruna

Hemsida: gunneltjader.com/ 

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)

LENITA ANDERSSON (@anderssonlenita)

”Mitt namn är Lenita Andersson och jag är keramiker verksam i Luleå, Svartöstaden. Jag jobbar både med bruksföremål och konst och mina produkter är drejade i stengodslera. Jag tycker om känslan av den råa leran och försöker ofta framhäva lerans karaktär i mina föremål.”

Lenita Andersson

E-post: lenitasommarvinter@gmail.com

Instagram: @anderssonlenita  

Porträttbild: Simon Eliasson (@simoneliass)

 

ULRIKA LUNDMARK (@karinulrikart)

”Mitt namn är Ulrika Lundmark och jag är verksam som konstnär/skulptör och keramiker i Boden där jag bor och har min ateljé/studio. Jag jobbar med stengodslera som mitt främsta medium, jag bränner traditionellt i elugn eller i rakuteknik med gasol. Jag kavlar/bygger och drejar mina alster som tillverkas i mindre unika serier eller solitärer till utställningar. Jag experimenterar med mönster, färger, glasyrer och olika tryck på lerans skärv för att hitta mitt uttryck.”

 

Ulrika Lundmark

E-post: ulrika.lundmark@gmail.com

Instagram: @karinulrikart

Facebook: /KonstnarUlrikaLundmark

Porträttbild: Privat

CARINA KERO ESBERG (@carinasteckningar)

”Jag är aktiv som illustratör och barnboksförfattare med rötter i både Karesuandotrakten och Tornedalen, numera bosatt i Luleå. En stark lokalpatriotism samt förkärleken till det enkla och utforskade driver mig i mitt skapande. Jag målar i huvudsak digitalt eller med akvarell, och söker ständigt nya vägar att lyfta det vackra och unika som Norrbotten är fullt av.”

 

Carin Kero Esberg

E-post: carina.k.esberg@hotmail.com

Instagram: @carinasteckningar

Porträttbild: Privat